Nieuwsbrief – editie 4 (dec 2019)
Nieuwsbrief – editie 3 (juni 2019)
Nieuwsbrief – editie 2 (maart 2019)
Nieuwsbrief – editie 1 (nov 2018)
Nieuwsbrief – editie 0 (juni 2018)
Column | Transformatie van het Christelijk Onderwijs
Door Martin Jan de Jong, CvB Greijdanus
NIEUWSBRIEF NOV | Als ik me probeer te verplaatsen in de mensen die ruim 60 jaar geleden startten met het Gereformeerd Voortgezet Onderwijs in Oost Nederland, dan heb ik naast heel veel andere dingen, heel veel bewondering. Ze stonden voor iets. Ze moesten ongelooflijk pionieren. Werken in grote onzekerheid. Ik hoor van directeuren die op hun brommertje alle gezinnen die in aanmerking kwamen voor de school in een wijde omtrek om de school bezochten om zo de school overeind te houden. Ouders en kinderen brachten grote offers voor deze vorm van onderwijs, in tijd en geld.
Interview | Een jongen uit Emmen wordt voorzitter
Marnix Niemeijder in gesprek met Berend Kamphuis, voorzitter van het college van bestuur van Verus
NIEUWSBRIEF NOV | Eerst hoor ik Berends stem, dan, even later, zie ik zijn gezicht op mijn beeldscherm. Ik zie in zijn oogopslag vriendelijkheid, maar ook iets van alertheid. Zo ook zijn stem: een timbre waar rust en doordachtheid in doorklinken, maar op gezette tijden ook hartstocht. Een stem die ‘luistert’, maar ook een punt wil maken. Wie is Berend Kamphuis? Het is in ieder geval iemand die veel van zijn ervaringen deelt. Daarbij merk je gaandeweg dat dat niet alleen komt omdat hij een goed geheugen heeft. Het sluit ook aan bij de waarde die hij toekent aan de concrete ervaring, de praktijk van het concrete leven.
Sluitstuk en nieuw begin
Door Marnix Niemeijer, voorzitter LVGS
09-10-2020 | Het tekenen van de overeenkomst tussen LVGS en Verus vandaag is het sluitstuk van een proces dat jaren geleden begonnen is. Je zou als begin het moment kunnen noemen waarop LVGS besloot van een vereniging met een landelijk bureau een netwerk te worden. Dat was in 2011. Toen werd ook besloten om een structurele samenwerking te zoeken met Verus (dat toen nog De Besturenraad Protestants-Christelijk Onderwijs heette). Die samenwerking kreeg een gezicht doordat de voorzitter van LVGS (op dat moment de enige in dienst zijnde betaalde kracht) kantoor ging houden bij Verus. Ook doordat hij deelnam aan interne Verus overleggen, zoals het belangenbehartigersoverleg. Verder verzorgde Verus een aantal financieel-administratieve diensten voor LVGS. De structurele samenwerking werd tenslotte ook zichtbaar in het creëren van een dubbellidmaatschap: alle LVGS-leden werden ook lid van Verus. Zo kregen de LVGS-scholen toegang tot de inhoudelijke en zakelijke dienstverlening van Verus.
Interview | Veiligheid om onveiligheid aan te durven
Marnix Niemeijer in gesprek met Kees Klapwijk, bestuurder van GSR
NIEUWSBRIEF JUNI | Op het afgesproken tijdstip verschijnt Kees via Microsoft Teams op mijn laptop. Het is de dag nadat de VO-scholen weer zijn opengegaan. Leerlingen die weer op school zijn; een vertrouwd en goed gevoel geeft dat. Tegelijk, de 1,5 meter richtlijn zorgt voor een heel andere logistiek en dynamiek in school: er is sprake van een soort verkeerscirculatieplan en er lopen veel minder leerlingen door de gangen. Met Kees komt ook de achtergrond in beeld. Linksachter hem hangt een kleurrijke doek, die uit Zimbabwe komt. Kees heeft wat met zuidelijk Afrika. Die andere werelden, met al hun kleuren, zeggen iets over Kees. Wie Kees een beetje kent, ziet en hoort door zijn gedrag heen dat hij nieuwsgierig is naar de ander, naar wat anders is. Het is door zijn levensgang onderdeel van zijn karakter geworden.
Reflecteren op vorming
Door: Verkenningsgroep Vorming VO
NIEUWSBRIEF JUNI | Vanuit de Verkenningsgroep Vorming VO vestigen we deze keer graag de aandacht op reflectie op vorming. Als je, met het oog op schoolontwikkeling en/of verantwoording, wil reflecteren op brede vorming: waar richt die reflectie zich dan op? En hoe kan je leerlingen zelf stimuleren om te reflecteren op hun vormingsprocessen? We ontwikkelden een ‘Kader voor reflectie’: een helder geordend overzicht van de inhouden waarop de reflectie op vorming in het christelijk onderwijs zich kan richten. Berber Vreugdenhil doet promotieonderzoek onder (oud)leerlingen van vijf christelijke VO-scholen; met veel elementen uit dit Kader voor reflectie bevraagt zij op kwantitatieve en kwalitatieve wijze de leerlingen op hun eigen vormingsprocessen (t.a.v. de relatie met God, met zichzelf, met anderen en met de wereld) en de rol die de school daarin heeft gespeeld.
Column | De onmisbare(ken)bare opvangfunctie van het basisonderwijs
NIEUWSBRIEF JUNI | Nu de scholen weer helemaal open zijn, naar school gaan weer bijna normaal lijkt, heb ik behoefte aan de noodrem te trekken… Wat hebben we nu geleerd van deze bijzondere Coronatijd? We leerden onder andere dat er kinderen zijn die verrassend goed gedijen bij de rust van goed onderwijs op afstand. En dat de Centrale Eindtoets niet persé nodig is om de basisschool goed af te ronden. Ook dat het niet meevalt voor een leerkracht om bij het geven van thuisonderwijs net zoveel uren op z’n billen te zitten als kinderen anders in de klas doen… Een andere les die de Coronacrisis ons leerde overstijgt het schoolniveau en gaat over de onmiskenbare opvangfunctie van het basisonderwijs.
De rol van zonde, kwaad en gebrokenheid in de onderwijscontext
NIEUWSBRIEF JUNI | Zonde, het kwaad, gebrokenheid: zijn dat nou termen die belangrijk zijn voor het onderwijs? Onderwijs wil bijdragen aan ontwikkeling, aan groei en het tot bloei komen van kinderen en jongeren. Het is iets positiefs. Het christelijke geloof spreekt echter ook van zonde, kwaad en gebrokenheid in de schepping en in ons leven. Dat dat een realiteit is waar we niet omheen kunnen. Is het belangrijk om daar oog voor te hebben in de omgang met jongeren, in je visie op onderwijs? Lees meer over een van de projecten als onderdeel van het partnerschap TU Kampen en LVGS.
Column | Identiteitsgebonden benoemingsbeleid: een voortdurende schoolstrijd
NIEUWSBRIEF DEC | Dr. Niels Rijke heeft een vuistdik en zeer lezenswaardig proefschrift[i] afgeleverd over het identiteitsgebonden benoemingsbeleid op orthodox-protestantse scholen. Ik mocht een bijdrage leveren op het symposium voorafgaand aan zijn promotie. Een kernaspect van de vrijheid van onderwijs is het benoemingsbeleid. In de loop der jaren is dat benoemingsbeleid door de botsing met mensenrechten en het recht op privacy minder vanzelfsprekend geworden. Ik raad bestuurders en toezichthouders aan om het boek aan te schaffen. Het is een spiegel om diep in te kijken.
Column | Je school is geen duiventil
Door Bert Wienen, psycholoog, onderwijskundige en bedrijfskundige
NIEUWSBRIEF MAART, DOOR BERT WIENEN | ‘Horendol’, werd hij ervan, zo verzekerde de schooldirecteur mij. We hadden een mooi gesprek over ‘zijn’ school. Hij had mij rondgeleid, trots de nieuwe indeling van de school laten zien en hij was enthousiast over de sfeer in de school. Na een paar zware jaren ‘ging het de goede kant weer op’. De opluchting was van zijn gezicht af te lezen.
Jaar overdoen, dat hoeft niet meer
26-10-2018 | Op het Zwolse Greijdanus College behoort zitten blijven binnen een paar jaar tot het verleden. Directeur Martin Jan de Jong legt het hoe en waarom uit.
Je kunt niet meer blijven zitten op het Greijdanus. Dat zal veel leerlingen als muziek in de oren klinken? ,,Hahaha. Nou, ja en nee. We zetten de eerste stappen. Het is al praktijk op onze vestiging in Meppel en we hopen dit binnen drie jaar op al onze vestigingen (Zwolle, Hardenberg, Enschede) te hebben doorgevoerd.”
Greijdanus in speciale editie Elsevier
08-03-2017 | Halverwege februari 2017 heeft Elsevier een speciale bewaareditie uitgebracht met het thema ‘De Reformatie’, naar aanleiding van 500 jaar Reformatie. In dit nummer staat een uitgebreid artikel over Greijdanus en gereformeerd onderwijs, met de titel ‘Leren in Zijn licht’