16-06-2018 | De Dr. A. Risaeusschool (ARS) in Hardenberg werkt door de hele school heen met het concept ‘Leren van binnenuit’. Het begon met een cursus kernreflectie binnen het team. Het denken en werken vanuit (door God gegeven) kernkwaliteiten werd zo gewaardeerd, dat men besloot dit te gaan vertalen in het werken met de kinderen op school, zo vertelt leerkracht en onderwijsinnovator Klaas Veldman van de ARS. Inmiddels is het een heus onderwijsconcept geworden met doorwerking tot in het contact met ouders, externe partners, maar ook het kinder- en jeugdwerk in de plaatselijke kerkelijke gemeente.
Leren van binnenuit is geënt op de positieve psychologie, die uitgaat van het principe dat je sterke kanten en idealen functioneren als motor voor je ontwikkeling. Als je dáárin gekend en gestimuleerd wordt (via het herkennen, benoemen en erkennen van je kernkwaliteiten), wordt je intrinsieke motivatie gevonden en kom je in een ‘flow’. Natuurlijk loop je ook tegen belemmeringen aan: je eigen beperktheid, zonden, beperkingen bij anderen, in je gezinssituatie, enzovoorts. Deze worden open besproken.
Je leert ‘liften’ tussen je denken, voelen, willen en doen. Dat maakt je een completer mens. En je leert rekening houden met elkaar, met elkaars kwaliteiten én eigenaardigheden. In navolging van Michael Fullan stelt schoolleider Wilco Nijland: “Transparantie, geen veroordeling en goede hulp leidt tot ontwikkeling”. De school integreert deze manier van werken met het relatiemodel, waarin liefde centraal staat: voor God, jezelf, elkaar en de schepping.
Door ‘leren van binnenuit’ voelen medewerkers en leerlingen zich gezien, gekend en geliefd, omdat ze de door God gegeven kwaliteiten mogen inzetten. Hierdoor voelen zij zich verantwoordelijk en gemotiveerd voor hun eigen leren en ervaren zij daarin plezier.
> Klik hier voor een samenvatting van het onderwijsconcept ‘Leren van binnenuit’.
> Lees hier het Artikel in VIAA magazine nummer 5 over krachtgericht coachen bij ARS.
> Bekijk hier de blog van Klaas Veldman over de LOF subsidie die de school heeft gekregen voor het ontwikkelen van een cursus voor nieuwe leerkrachten.