NIEUWSBRIEF MAART | Op 9 november 2018 hield het GCBO (Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs)een minisymposium over klachtrecht, ter ere van het 20-jarig bestaan. “De Privacywet of voluit Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt de komende tijd een belangrijk onderwerp voor de Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs (GCBO)”, aldus mr. Henk Naves, lid van de Raad voor de Rechtspraak en voorzitter van de klachtencommissie GCBO.
In zijn toespraak zette Naves de trends en ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar uiteen. Duidelijk is dat het klachtrecht voorziet in een behoefte, concludeerde hij. “Het draait vaak om extra aandacht voor de klagers. De rode draad is in de praktijk bijna altijd gebrek aan communicatie. Wij zien voor de GCBO een belangrijke rol weggelegd, maar vinden het ook een laatste redmiddel. Iedereen is welkom, maar probeer het eerst zelf op te lossen.”
In de afgelopen 20 jaar zijn er diverse trends waar te nemen rondom het onderwerp van de klacht. In de beginperiode waren er vooral klachten over seksueel misbruik. Die trend heeft zich niet doorgezet na de invoering van de meldingsplicht en de inzet van vertrouwensinspecteurs. Een volgende trend was pesten en pestgedrag. Veel scholen hebben dat goed opgepakt, onder meer door bijscholing en het opstellen van een pestprotocol. Gescheiden ouders bepalen eveneens een substantieel deel van het werk van de klachtencommissies. Zeker als het gaat om informatieplicht en ouderlijk gezag. “Soms zijn er zaken waar het niet om de school en het kind draait, maar om het gevecht van de ouders,” wist Naves.
Klachten over Passend Onderwijs plaatste voorzitter Naves in de categorie ‘moeilijk’. “Scholen kunnen lang niet altijd aan de wensen voldoen. Ouders leggen de lat hoog. De rode draad hier is, dat ouders het gevoel hebben dat scholen niet die zorg c.q. dat maatwerk leveren, waarvan zij vinden dat hun kinderen die wel nodig hebben.”
Een aantal persoonlijke observaties gaf Naves mee aan zijn publiek:
Mr. Simon Steen, voorzitter GCBO, sloot het minisymposium af met een dankwoord aan sprekers en aanwezigen en deelde met hen een aantal adviezen. “Onderzoek toont aan hoe moeilijk mensen het vinden hun mening te veranderen. Vaak ligt een zaak toch anders. Het is de kunst zo lang mogelijk niet-oordelend te luisteren. Heb je een oordeel dan filter je al luisterend de informatie die jou past. Laat een leerkracht niet te snel de integriteitskaart trekken maar houd hem een professionele houding voor,” sprak Steen, die afsloot met een belangrijk advies: “Betrek klachten niet meteen op jezelf. De premisse van het klachtrecht is dat het zin heeft om een negatieve ervaring aan de orde te stellen.”