NIEUWSBRIEF NOV | Op 6 maart 2015 was de kick-off van het project Identiteit als Sterk Merk (IASM). Circa 20 personen verbonden aan 14 primair- en voortgezet onderwijsorganisaties gingen onder leiding van een proces- en inhoudelijk regisseur onderweg naar expliciet christelijk onderwijs. De kern van het project was gericht op het inhoudelijk laden van de christelijke identiteit van het onderwijs- en leerconcept. De route zou meerjarig zijn, met minimaal drie fasen. In dit artikel een verslag over waar we nu staan en hoe we verder willen gaan, aangevuld met korte verslagen over de doorwerking op een aantal scholen.
Waar we nu staan
Ruim drie jaar later is er veel gebeurd. 5 februari 2016 is het visiedocument gepresenteerd. Dit document is samen met de vertegenwoordigers van de scholen tot stand gekomen tijdens de inventarisatiefase van het project. Dit visiedocument geeft een kader voor de levensbeschouwelijke identiteit en beschrijft het zogenaamde BOLD- model dat gebruikt wordt om datgene wat ontwikkeld wordt tijdens de projectfase continue door te laten doorwerken binnen schoolorganisaties.
22 september 2017 zijn twee boekjes publiek gepresenteerd. “Scholen in de ruimte van Gods Koninkrijk” en “Mensen kunnen bloeien”. Het eerste boekje beoogt een theologie van het christelijk onderwijs te zijn en is van de hand van Wolter Huttinga, als onderzoeker verbonden aan de Leerstoel Identiteit van de Theologische Universiteit Kampen. In dit boekje heeft Wolter Huttinga identiteitsdocumenten van scholen met een gereformeerde, evangelische of protestant-christelijke identiteit theologisch geduid. De opbrengst daarvan is in deze uitgave samengevat.
“Mensen kunnen bloeien” is van de hand van hoogleraar Roel Kuiper en onderzoekers Tirza van Laar en Berber Vreugdenhil, verbonden aan de Leerstoel Identiteit. Dit document is het kerndocument van het project en beoogt een theorie te beschrijven voor christelijk onderwijs. Hiermee wordt de levensbeschouwelijke identiteit van scholen verbreed naar een brede identiteit van scholen die staan voor expliciet goed christelijk onderwijs.
De doorwerking van de brede identiteit (levensbeschouwelijk, pedagogisch én onderwijskundig) wordt onder meer vormgegeven via conferenties voor leidinggevenden en conferenties voor medewerkers. Ondergetekende begeleidt hierbij teams van leidinggevenden en teams van medewerkers bij de voorbereiding van dergelijke conferenties. Tegelijkertijd draagt hij deze kennis en kunde over aan een medewerker van de desbetreffende schoolorganisatie, zodat deze doorwerking duurzaam vormgegeven kan worden. Zie de voorbeelden van CorDeo, GSG en Guido in dit artikel om een beeld te krijgen bij deze maatwerkconferenties. Het doel is altijd dat wat de school in haar visie, missie en kernwaarden geformuleerd heeft zichtbaar is of wordt in de lespraktijk.
Van project naar proces
In september 2018 is het project formeel afgesloten en is de doorwerkingsfase begonnen. Deze doorwerking vindt plaats op drie niveaus. Op school-, op netwerk- en op digitaalniveau.
Het project Identiteit als Sterk Merk is afgerond. De doorwerking binnen de schoolorganisaties op sturend en uitvoerend niveau is begonnen. Dit blijft van belang, want uiteindelijk zijn het de leerkrachten die leerlingen vormen, toerusten en opleiden vanuit een gezamenlijke gedragen visie op expliciet christelijk onderwijs.
Klaas Koelewijn, procesregisseur Identiteit als Sterk Merk