20-06-2018 | De overheid heeft enkele jaren geleden de maatschappelijke stage afgeschaft, maar de GSR (VO) in Rotterdam heeft toen besloten om daar toch mee door te gaan. Met dat besluit zijn ze nu blij, gezien de recente aandacht voor burgerschapsvorming. Met de maatschappelijke stage – zoals bijvoorbeeld de huiswerkklas en ondersteuning taalonderwijs voor basisschool de Meridiaan – werkt de GSR op laagdrempelige wijze aan burgerschapsvorming. Leerlingen leren hiervan, plus de school kan zo ook van betekenis zijn voor de stad Rotterdam. Dat is ook de missie van de stichting Vrienden van GSR, die ‘Samen leren leven’ als slogan gebruikt.
Er is nog veel onduidelijk over de kaders van de burgerschapsvorming, maar voor de GSR is de maatschappelijke stage daarin een belangrijk element. De GSR participeert in werkgroepen en fora om de kerndoelen voor burgerschap op te stellen. Ook intern bereiden ze zich voor en zijn collega’s in gesprek over de veranderingen. Ondertussen gebeurt er ook al van alles op de GSR, wat zichtbaar wordt in de aanpak van de maatschappelijke stage en de activiteiten van de Vriendenstichting.
Maatschappelijke stage
“Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich ook buiten de school als mens ontwikkelen. En op die manier met een blik, gericht op de ander, in de samenleving komen te staan. Die samenleving is voor onze leerlingen de multiculturele en veelkleurige stad Rotterdam. Velen van hen zullen daar gaan werken, wonen en studeren. Waar voorheen de stage bij eigen sportclubs of bedrijven van vrienden en families werd gedaan, vragen we nu van hen om een stage te zoeken op een plek die ze niet kennen en waar zij met mensen in aanraking komen die zij normaal niet tegenkomen. Op deze manier stimuleren we verrassende contacten voor zowel leerling als mensen in de maatschappij”, aldus Schoolleider Public Value & Organisatie Erik Harinck.
De leerlingen zoeken zelf een stageplaats, leggen hun keuze voor aan een coördinator en reflecteren na afloop op hun stage. Het is het voornemen om die reflectie vast te leggen in een dossier dat als plusdocument bij het diploma zit. Dit jaar was er een klein percentage dat niet zelf een stageplaats kon regelen. Voor hen zoeken de coördinatoren dan een aanbod. Een voorbeeld daarvan is de huiswerkbegeleiding van leerlingen van onze naburige basisschool De Meridiaan.
Vrienden van GSR
GSR wil met initiatieven zoals de huiswerklas voor de Meridiaan op laagdrempelige wijze vormgeven aan burgerschapsvorming. Hierbij betrekken ze ook de Vrienden van GSR, een stichting die door de school is opgericht om betrokkenen bij de school (alumni, familie, organisaties in de regio, etc) als vriend aan zich te binden. In plaats van donaties, al mag dat natuurlijk ook, wordt gevraagd om met kennis, activiteiten, passie of bv een stageplaats een bijdrage te leveren aan ‘samen leren leven’.
Erik Harinck, een van de oprichters en bestuurslid van Vrienden van de GSR, over de missie in relatie tot burgerschapsvorming: “Ik wil jongeren kansen bieden om hun talenten te ontplooien en hun vaardigheden te vergroten. Ik vind het ook belangrijk dat jongeren zelfbewust zijn en dat zij zich thuis voelen in de multiculturele samenleving. De vrienden van de GSR bieden nét dat beetje extra dat GSR-leerlingen voorbereidt op hun veelbelovende toekomst.”